Hviterussernes valg

I dag er det lokalvalg i Hviterussland, hvor hviterusserne skal velge representanter til 1583 lokale sovjeter. Denne begivenheten har imidlertid fått svært lite oppmerksomhet i landets massemedier, og det er ikke bare fordi man har konsentrert seg om energikonflikten med storebror Russland – det hviterussiske politiske regimet med president Aljaksandr Lukasjenka i spissen har lenge hatt som en klar strategi å undergrave valgene som politisk institusjon.

Det dreier seg ikke bare om det sedvanlige valgfusket, som politiske observatører gjentatte ganger har pekt på, enda viktigere er det at de ulike valgene (dette gjelder presidentvalg så vel som lokalvalg) rett og slett blir forbigått i stillhet, og at den forutgående valgkampen er så godt som ikke-eksisterende.

De to framgangsmåtene tjener et felles mål – å opprettholde det eksisterende hviterussiske politiske regimet med president Aljaksandr Lukasjenka som ubestridt leder, men de fungerer litt forskjellig. Ved hjelp av valgfusk kan man kontrollere hvem som blir sittende i de ulike politiske organene, og sørge for at kritiske røster blir holdt utenfor. Ved å ignorere valgene – og særlig valgkampen – oppnår man å redusere den politiske aktiviteten i landet til et minimum, noe som hele tiden virker å ha vært et mål for Lukasjenka.

De siste ukene før dagens valg er et talende eksempel. Ales Antsipenka fra Den hviterussiske journalistforeningen påpeker i et intervju med Radio Svaboda at landets medier faktisk reduserte omtalen av valget i den siste perioden før valget skulle gjennomføres – en periode som ellers burde vært preget av politisk valgkamp og meningsutveksling. Det eneste massemediet hvor kandidatene slapp til var regionale radiostasjoner, som hadde satt av fem minutter til hver av kandidatene på tider av dagen da folk flest var på jobb:

«Jeg tror dette har vært en planlagt strategi – en depolitisering av alle valg her i landet. Det var tydelig at de ikke-statlige massemediene (det er snakk om avisene) var nokså tilbakeholdne i sin dekning av valget. Jeg tror at årsaken til dette er selvsensur for å unngå å skape ytterligere problemer for seg selv.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: