Polen 2007

Vel tilbake etter en uke i det sørlige Polen. Fire dager i vintersportstedet Zakopane ble fulgt opp med tre dager i Kraków – polakkenes stolthet. Norwegian gjør det mulig å komme seg nedover for en rimelig penge, og det østeuropeiske prisnivået er fremdeles så hyggelig at man kan feriere godt i en uke uten å ruinere seg.

Zakopane er et velkjent navn for alle som følger med på hoppsport, men tiltrekker seg turister også når hopperne har forlatt byen. Utvalget av alpinbakker er nok ikke like stort som i Alpene, men anlegget i Kasprowy Wierch er så spektakulært at det veier opp for mye. For å komme til anlegget må man ta en 70 år gammel kabelbane i fire kilometer, med en stigning på mer enn 900 meter. Ettersom denne ikke frakter mer enn 180 personer i timen, er det god plass i bakkene. Av samme grunn må man bestille billetter til kabelbanen lenge før man reiser nedover, hvis ikke må man belage seg på timesvis i kø.

Zakopane er full av restauranter og utesteder. Mange er skikkelige turistfeller og serverer så dårlig mat at de bør unngås for enhver pris, men enkelte steder får man både god mat og veldig god oppvartning. Sjekk ut Lille Sveits (Mała Szwajcaria) for minneverdig mat, og gå til Antidotum om du ønsker å møte ferierende polske ungdommer. Vi bodde forresten på et veldig ok hotell i gangavstand fra hovedgata.

Transporten mellom Zakopane og den internasjonale flyplassen i Kraków (som selvfølgelig er oppkalt etter pave Johannes Paul II, som veldig mye ellers på disse kanter) er ikke noe problem, det finnes massevis av taxisjåfører som er villig til å frakte norske turister både den ene og den andre veien. Vel nede i den Kraków bør man bosette seg i gamlebyen – Hotel Saski er et godt alternativ, ikke minst fordi ryktene skal ha det til at de har Polens eldste heis. Vi kombinerte et par dagers (og netters, må vite) sightseeing i Kraków med en utflukt til Auschwitz-Birkenau. Februar-været ga den riktige stemningen til besøket i den tidligere konsentrasjonsleiren. Heldigvis hadde vi bedre vær den formiddagen vi viet Wawel-slottet i hjertet av Krakóws gamleby. Jeg har sett mange middelalderslott i løpet av et tiår med reiser i Øst-Europa, men jeg mener bestemt at lite kommer opp mot den imponerende prakten polakkene har å vise fram.

Den som vil nyte livet i Kraków kan visstnok velge mellom 600 utesteder bare i området rundt Hovedtorget (Rynek głowny). Om man vil ha et staselig måltid går man på Wentzl, som til tross for prakt og god mat er relativt greit prismessig – man kan få en solid tre-retter til godt under 500 norske. Dessuten slipper man å tenke på å reservere bord. Vi var der helt alene i tre gode timer på en fredags kveld – min kanskje mest spesielle restaurantopplevelse noen sinne. Ikke minst fordi vi fikk det beste bordet med utsikt over torget og Maria-kirken. Hvis man (nok en gang) vil lære polske ungdommer å kjenne, kan man stikke innom Carpe Diem. Eller man kan gå hjem og legge seg – en ukes ferie i Øst-Europa kan virkelig tære på kreftene.

Reklamer

En tanke om “Polen 2007

  1. Jørgen sier:

    Anlegget i Kasprowy Wierch er spektakulært når det ikke er gråvær mener du vel 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: