Hviterussisk festivalsommer

Sommeren er endelig over oss – og med den alskens festivaler. Hviterussernes mest kjente er Slavjanskij bazar som starter i Mark Chagalls Vitsebsk på torsdag. Etter å ha startet som en ren musikkfestival for 13 år siden har den nå blitt et utstillingsvindu for offisiell hviterussisk kulturpolitikk og ideologi. Som arrangørene skriver på sin hjemmeside: «Festivalen er et symbol på de slaviske folks enhet og vennskap». Vakre ord som imidlertid har en bakside i den hviterussiske konteksten – de brukes gjerne til å framheve russisk kultur på bekostning av den genuint hviterussiske.

Men Slavjanskij bazar er ikke alene om å ha stor politisk betydning. Hviterusserne feiret i dag sin nasjonaldag til minne om frigjøringen fra nazistene i 1944. Retorikken rundt feiringen er særegen. I sin hilsen til landets innbyggere omtaler president Aljaksandr Lukasjenka dagen som «Den hviterussiske republikkens uavhengighetsdag». Dermed setter han et stort historisk likhetstegn mellom Den hviterussiske sovjetrepublikken og dagens Hviterussland. For det er ikke alle som vil kunne være enig med Lukasjenka i at Hviterussland fikk sin frihet i 1944. Før Lukasjenka ble president feiret man 27. juli som uavhengighetsdag – dagen markerte landets uavhengighet fra Sovjetunionen.

Det er ikke bare retorikken som bringer minnene tilbake til Sovjetunionen. Om man ser på denne videoen fra dagens markering kan man få inntrykk av at arrangørene har tatt en dose sovjetnostalgi og blandet den med litt nordkoreansk krydder. For å organisere slike arrangementer trenger man gjerne en solid base av unge marsjeringsvillige barn, og hva passer vel da bedre enn å revitalisere pionerbevegelsen fra sovjettiden. Pionerbevegelsens leder Leonid Kovalev kan fortelle til Naviny.by at hans organisasjon i dag består av omtrent 350.000 barn og ungdom fordelt på oktoberbarn, pionerer og komsomoler som «Alltid er beredt til å tjene Fedrelandet, rettferdigheten og det godes sak!»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: