Putins historie

Aftenposten kunne i går melde at Vladimir Putin og Kreml har tatt kontroll over historieundervisningen i russiske skoler. Presidentadministrasjonen har bestilt en ny lærerveiledning i historie hvor USAs utenrikspolitikk blir kraftig kritisert, hvor Sovjetunionen blir framstilt som en forkjemper for menneskerettigheter, mens Stalins masseslakt blir unnskyldt med samtidens tøffe krav. I Aftenpostens anonyme (!) artikkel kan vi videre lese at Dumaen nylig vedtok en lov som gjør det obligatorisk å undervise etter de lærebøkene læreplanen anbefaler. Bloggerkollega Kalle Kniivilä har skrevet en mer utfyllende sak om samme fenomen som avsluttes med en underholdende test i russisk historie.

Å lage en ny læreplan eller gjøre den obligatorisk er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men Putins innblanding i historieundervisningen føyer seg inn i et mønster av tiltak som har til hensikt å sikre at russiske myndigheters virkelighetsoppfatning får størst mulig ressonans. Det russiske språkåret, som avholdes nå i 2007 og blant annet har til hensikt å opprettholde det russiske språkets posisjon i de områdene hvor det spilte en rolle under sovjetstyret, er et annet. Det var slike tiltak som for et år siden fikk Dmitrij Trenin til å uttale følgende i artikkelen Russia leaves the West:

«Inntil nylig anså Russland seg selv som Pluto i et vestlig solsystem, veldig langt fra sentrum men likefullt en del av det samme solsystemet. Nå har det helt og holdent forlatt den banen. Russlands leder har gitt opp å bli en del av Vesten og har begynt å etablere sitt eget Moskva-sentrerte system.»

Det er verdt å ta denne nyheten på alvor, for som oppstyret rundt krigsminnesmerket i Tallinn tidligere i år viste, så kan forskjellig historieforståelse være opphavet til ganske opphetede konflikter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: