Det feige, egoistiske, tanketomme Russland

Etter en litt treg start for et år siden, har nettstedet Vox Publica fått litt mer sving på sakene, ikke minst ved å trekke veksler på Raftostiftelsen. I forbindelse med ettårsdagen for drapet på Anna Politkovskaja har de laget et temanummer (eller hva man nå skal kalle det når det dreier seg om et nettsted) om pressefrihet i Russland. I tillegg til et utdrag fra Politkovskajas bok Mitt russiske testament, har man også muligheten til å se en TV-dokumentar laget av TV2-journalisten Øystein Bogen, og lese to artikler (1,2) av den russiske journalisten Natalja Novozjilova som tidligere i år vant Fritt Ords pressepris, samt én artikkel av Joachim Widman, sjefsredaktør i det tyske nyhetsbyrået Deutscher Depeschendienst.

Bortsett fra noen små unøyaktigheter er det meget interessant stoff, som gir et godt innblikk i situasjonen for russiske journalister og redaktører i dag. Det er for eksempel for lettvint å skrive at «Politkovskaja aldri ble fast spaltist i noen av Norges største aviser», slik det blir gjort i forordet, eller implisere at hun ikke fikk nok oppmerksomhet i Norge. Ny tid er kanskje ikke en av Norges største aviser, men i det siste året får sin død var Politkovskaja jevnlig på trykk i ukeavisen. Dessverre ser det ikke ut til at alle artiklene ligger tilgjenglig på Ny tids hjemmesider nå. Dessuten viser jo Natalja Novozjilova nettopp til at Politkovskaja hadde mange venner utenfor Russlands grenser, ja kanskje flere enn hjemme i Russland.

Jeg er dessuten uenig i at Russlands president kommer fra landets politiske og intellektuelle elite, slik Widman skriver. Putin kommer fra KGB/FSB, sikkerhetspolitiet som utgjør en stat i staten og har en egen æreskodeks. Det er jo nettopp dette apparatet som er hans maktgrunnlag, og ikke det tidligere Partiet, eller (den tidligere) intelligensiaen.

Men altså, bortsett fra noen små unøyaktigheter av dette slaget er Vox Publicas temanummer viktig lesning. Og for den som lurer, overskriften er selvfølgelig et sitat fra en av de omtalte tekstene, men for å finne ut hvilken må du lese dem selv.

Reklamer
Merket med ,

En tanke om “Det feige, egoistiske, tanketomme Russland

  1. Takk for fin blogg. Men joda, Politkovskajas spalter ligger på våre nettsider. Her:

    http://www.nytid.no/index.php?forfatter=530

    Natalja Novozjilova har tatt over hennes spalte hos oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: