Zenit – Champion!

Så skjedde det da endelig, det petersborgerne har ventet på i årevis. St.Petersburgs stolthet Zenit, med norske Erik Hagen på benken, klarte endelig å bryte Moskva-lagenes monopol og ble søndag russiske seriemestere i fotball. Den som har fått ørene tutet full av «Gullet skal hem!» i Bergens gater i hele høst kan ikke unngå å se parallellene til Branns triumf i den norske Eliteserien noen uker tidligere.

Zenits tilhengere har riktignok ikke måtte like lenge som bergenserne, laget ble sovjetiske seriemestere i 1984, men det har vært 23 lange år. På samme måte som for Brann i Norge hadde det i Russland blitt en etablert sannhet at Zenit aldri ville klare det. Riktignok hadde denne sannheten en konspiratorisk konnotasjon i den russiske fotballmytologien, i St.Petersburg har man alltid sett på Moskvas dominans med skepsis – og mistanke om korrupsjon. Hvorom allting er, foran siste serierunde var flere eksperter overbevist om at Zenit ville tape siste kamp, og at mesterskapet også denne gangen ville tilfalle Spartak Moskva.

Men det er mer enn bare årets fotballhistorie som forbinder Russlands «nordlige hovedstad» med Norges middelalderhovedstad. Innbyggerne i begge byene ser på seg selv som egne folkeslag, i Bergen kalles dette bergenspatriotisme, i St.Petersburg (eller Piter, som lokalbefolkningen selv liker å si) kan dette knyttes opp til den Petersburgmyten som norske russiskfilologer er så glad i å snakke om. I denne sammenhengen er det riktignok mer interessant å se på Petersburgmyten ikke i litteraturen, men i de siste årenes rap-musikk. Nettopp her kommer forbindelsen mellom oppfatningen av St.Petersburg-identiteten som noe spesielt og betydningen av Zenit som samlingspunkt tydeligst fram.

Bergen har riktignok Bergensbølgen, men jeg kan ikke huske å ha hørt Sondre Lerche eller Kings of Convenience synge egenkomponerte sanger om Brann. St.Petersburgs Kirpitsji og Leningrad derimot, er store fans av byens fotballag.

I sangen «SpB» – en vanlig forkortelse for St.Petersburg – fra albumet «Kapitalizm 00» forklarer rapperne Vasia og Danila hvorfor byen er så spesiell: «Piters folk har en annen nasjonalitet, kapitalismen her er mer subtil, her har vi en annen virkelighet […] Piter-folk har helt andre ting i hodet», sangen tar oss med på en rundreise blant byens severdigheter, og selvfølgelig til «Petrogradka, Petrovskij stadion, her spiller Zenit, Zenit – champion!»

Leningrad har flere sanger som handler om Zenit. Den ene fra albumet «Pulja», som rett og slett heter Zenit, avsluttes med Zenit-supporternes kamprop: «Kto boleet za Zenit – u togo vsegda stoit! [Dagblad-journalisten Morten Strand har dristet seg til en oversettelse]«. En annen sang – «Ole, Ole» fra albumet «Dlja Millionov» – går i sambarytmer og forteller om en typisk hjemmekamp for den dedikerte Zenit-tilhenger: «Ole, ole, vi heier, slapper av og drikker på fotballkamp», og her snakker vi ikke om medgangssupportere, gud forby: «Kampen blir spennende. Dommeren er en pederast også i dag, han dømmer ikke for oss, men spiller for dem. Men Zenit, er uansett vår Zenit, selv om de ikke skulle vinne i dag, vi kommer uansett tilbake til stadion, det er ingenting å diskutere: Zenit – Champion!»

Reklamer
Merket med , , ,

3 tanker om “Zenit – Champion!

  1. Jag brukar inte vara sportintresserad alls, men det här var en klart läsvärd betraktelse. Och Sjnurov/Leningrad gillar jag starkt. Speciellt kanske låten Svoboda.

  2. Martin sier:

    Takk for kommentaren og tipset, Kalle! Det hadde gått meg hus forbi at Sjnur spiller i «4», men sånn går det når man kjenner folk bedre på stemmen enn på ansiktet. For en film, mine forestillinger om russiske babusjkaer har virkelig aldri blitt helt de samme etterpå.

  3. Rune AD Myhre sier:

    Dette går lenger enn berre til Moskva. Det er jo ein gamal Moskva-Kiev-akse i den gamle sovjetiske fotballen. Ukraina kom for fullt den tida Khrusjtsjev var generalsekretær – og ein mann som kunne gje så store landområde til Ukraina kunne også vere istand til å gje ukrainarane nokre seriemeisterskap?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: