De tok Andrej!

Det har gått inflasjon i rapporter om brudd på menneskerettighetene i Hviterussland. Dessverre. Dessverre kjenner jeg også at jeg ikke lenger reagerer på overskriftene i de hviterussiske nettmediene, jeg har jo sett det samme så mange ganger før. Mon om ikke det er president Aljaksandr Lukasjenkas taktikk: å stramme grepet sakte, nesten umerkelig, for ikke å provosere reaksjoner fra det internasjonale samfunnet.

Denne gangen var det likevel noe som fikk meg til å sperre opp øynene. For denne gangen tok de Andrej Ljankjevitsj, den hviterussiske nettavisen Nasja Nivas utmerkede fotograf, som jeg hadde gleden av å treffe i Bergen høsten 2006 og som så ofte de siste årene har stillet min hviterusslandsnostalgi med sine fotoreportasjer fra hverdagslivet i landet. Og ikke nok med det, bildene fra arrestasjonen viser tydelig hvor brutalt Lukasjenkas lakeier i det hviterussiske spesialpolitiet har gått til verket.

Arrestasjonen av Ljankjevitsj

Den 26 år gamle fotografen har jobbet i Nasja Niva siden 2002. Hans bilder har dessuten blitt trykket i polske, russiske, tyske, franske aviser og tidsskrifter, og, ikke minst, på forsiden av The New York Times. Han har også mottatt et ti måneder langt stipend fra den prestisjetunge internasjonale organisasjonen World Press Foto. Høsten 2006 var han invitert til Bergen av Rafto-stiftelsen for å dekke stiftelsens 20 års jubileum, hvor han gjorde et uutslettelig inntrykk med sitt gode humør.

Arrestasjonen skjedde i forbindelse med markeringen av 90-årsdagen for opprettelsen av Den hviterussiske folkerepublikken i 1918, av mange hviterussere holdt for å være den første hviterussiske statsdannelsen. Andrej ble arrestert sammen med sin journalistkollega Siamion Pjetsjanko, og var i besittelse av pressekort og et profesjonelt kamera. Spesialpolitiet var altså fullt klar over at de arresterte journalister. Pjetsjanko ble tidligere i dag dømt til 15 dagers fengsel, beskyldt for å ha ropt «Leve Hviterussland!» og for å ha holdt et forbudt hviterussisk flagg i hendene. Begge anklagene ble avvist av journalisten selv, som viser til at han var ute for å dekke demonstrasjonen for sin avis. Rettsaken mot Andrej finner sted torsdag kl 0900 hviterussisk tid.

Nasja Nivas videoreportasje viser tydelig at det gikk hardt for seg under den hviterussiske opposisjonens markering, hvor 3-5000 mennesker deltok.

Reklamer
Merket med , , ,

En tanke om “De tok Andrej!

  1. […] administrative lovgivningen, med en strafferamme på 15 dager. For eksempel ble fotojournalisten Andrej Ljankevitsj arrestert den 25. april 2008 under en demonstrasjon til minne om opprettelsen av den hviterussiske […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: