Bykaw på norsk!

Endelig kan jeg presentere den hviterussiske forfatteren Vasil Bykaw (1924-2003) for norske lesere. Det kan ta tid å oversette bøker – i dette tilfellet tok det tre år fra forlegger Knut Solum tok kontakt med undertegnede til boken stod i bokhandlernes hyller. Til gjengjeld føles det ekstra godt å kunne gi norske lesere enn mulighet til å bli bedre kjent med hviterussernes nasjonalforfatter. I kortromanen Sotnikaw har man anledningen til å forstå Andre verdenskrig fra et hviterussisk perspektiv, et okkupasjonsperspektiv som ikke er helt ulikt det norske, men som på grunn av nazistenes brutalitet i Øst-Europa er så mye, mye mer dystert.

Boken Sotnikaw handler forresten vel så mye om eksistensielle moralske spørsmål som om krigen i seg selv. De to hovedpersonene, partisanene Sotnikaw og Rybak, blir tatt til fange av polizeiene, det lokale medløperpolitiet. Bykaw var sterkt inspirert av Albert Camus og Jean-Paul Sartre, og alle som har lest sistnevntes Muren, vil kjenne igjen kjellercellen. Bykaws beskrivelse av polizeiene er forøvrig meget interessant. For ved å fokusere på nazistenes lokale lakeier klarer han å vise hvor kompleks konfliktsituasjonen er under en okkupasjon. På denne måten klarer Bykaw å gjøre de eksistensielle dilemmaene ekstra vanskelige. Her er det ikke nasjonalitet eller språk som avgjør hvem som er venn eller fiende, det er evnen til å treffe de riktige moralske valgene når det kreves.

Boken koster over 300 kroner, så jeg bør kanskje tenke meg om før jeg ber folk om å løpe å kjøpe, men det ser iallefall ut til at Bokklubben har det billigste alternativet.

Reklamer
Merket med , , , , ,

3 tanker om “Bykaw på norsk!

 1. Kåre Johan sier:

  Endeleg! Gratulerer, Martin. Gler meg til å lesa.

 2. hugen sier:

  Hei! Fann boka på biblioteket i dag, og din omgtale skjerpar leselysta.

  Helsing Enok Kippersund http://www.hugen.no

 3. Martin sier:

  Ja, det kan vi vel takke innkjøpsordningen til Kulturrådet for. 🙂

  Det er også verdt å sjekke ut Svergies radios opplesning av Veteranen, som er oversatt til svensk av Nils Håkansson: http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=3151787

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: