Russerne ler av oss

Det er fascinerende å se russiske TV-nyheter. Russerne ser gjerne ting på en litt annen måte, noe vi ble brutalt klar over i forbindelse med konflikten om utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Nylig fikk vi et eksempel på at denne annerledes vinklingen også kan omfatte oss nordmenn. Den russiske TV-stasjonen NTV hadde fått med seg striden rundt det radioaktive vraket av krysseren Murmansk som har preget norske medier i sommer og bestemte seg for å sende en egen reporter for å se på saken. Saken fikk imidlertid et litt annet fokus en hva Hasvik-ordfører Eva Husby hadde tenkt seg:

Vi er så glade for at det har blitt fokus på «Murmansk» og nå viser det seg at den jo er mye farligere for miljøet enn vi hadde trodd. Fint er det også at saken har gjort det mulig å ta opp situasjonen rundt andre miljøtrusler langs kysten, sier Eva Husby til FiskerbladetFiskaren.

For i reportasjen «Murmansk-bombe ved Norges kyst» så NTVs reporter tydeligvis ingen problemer ved å ha en 211 meter og 17.000 tung rustholk i fjæresteinene. Han hadde riktignok intervjuet Bellonas Aleksandr Nikitin som fortalte om uvissheten rundt strålingen fra vraket, en uvisshet som burde utredes. Men denne bekymringsmeldingen ble straks retorisk annulert av den lokale russeren Lilija, som mente at lokalbefolkningen har blitt hysteriske. Selv kommer hun fra byen Murmansk og var glad for å kunne minnes hjembyen når hun går på jobb om morgenen.

Riktig latterlig på nordmennenes bekostning blir det når TV-journalisten drar ut til vraket, hvor han bekymringsløst spaserer rundt i de rustne ruinene. «Dette er jo ganske så ufarlig», konstaterer han, og fortsetter å fortelle om hvor mye interessant man kan finne rundt omkring på vraket. Kontrasten er sterk til Hasvik-ordføreren, som «må overtales til å gå ombord».

Lokalbefolkningens bekymring blir endelig avvist av en ekspert på sjøvåpen (!):

Jeg kunne ha forstått våre norske naboers bekymring dersom båten nettopp hadde blitt kastet opp på stranden og hadde inneholdt noen former for flytende stoffer som for eksempel tungolje som kunne ha havnet i sjøen. Men dette er jo en helt tom metalleske som ikke representerer noen fare for båttrafikken. Den har jo allerede rukket å bli en av norskekystens severdigheter.

Det er vanskelig å si hvorfor NTVs reporter er så opptatt av å bagatellisere lokalbefolkningens bekymringer for radioaktiv stråling fra vraket, men det er i alle fall tvilsomt om denne saken kunne ha bidratt til å vekke russernes oppmerksomhet for de miljøproblemene deres gamle rustholker representerer for befolkningen langs Norges kyst.

Reklamer
Merket med , ,

En tanke om “Russerne ler av oss

  1. Hi, yeah this post is truly nice and I have learned lot of things from it about blogging.
    thanks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: