Mer katolsk enn paven

Kollega Bjørn Nistad ved Universitetet i Oslo har startet sitt personlige korstog mot Georgias president Mikhail Saakasjvili. For en drøy uke siden publiserte han et leserinnlegg i avisa Nordlys hvor han redegjorde for sine synspunkt, og på onsdag denne uka leverte han en politianmeldelse av Saakasjvili, samtidig som den georgiske presidenten befant seg i Norge på statsbesøk.

Nistad er knallhard i sin kritikk. I et frådende leserinnlegg kjører han på med personkarakteristikker av Saakasjvili som er en «eventyrer» og «forbryter», en «president» i hermetegn som kom til makten ved hjelp av et kupp. Men det er ikke bare Saakasjvili som får føle Nistads vrede, Norge beskrives på grunn av sin manglende utenrikspolitiske ryggrad som en amerikansk skjødehund.

Hva er det så som får Nistad til å reagere så kraftig? I et intervju med nettavisa Journalen uttaler han at:

Jeg ser det som mitt ansvar å reise et bedre bilde av Russland. Siden konflikten startet har media gitt Russland mesteparten av skylden og fremstilt dem som den store stygge ulven. Likevel var det jo Georgia som startet hele krigen. Og den som starter en slik konflikt, må ta størstedelen av ansvaret, sier Nistad.

Det er nok dessverre riktig at den norske mediedekningen av konflikten rundt Sør-Ossetia har vært ensidig. I etterkant av konflikten innrømte da også russiske analytikerer at russiske myndigheter hadde tapt den internasjonale informasjonskrigen så det sang. Dette skyldes selvsagt også delvis strukturelle forhold, de fleste norske journalister er veldig mye bedre til å lese engelsk enn russisk, og derfor mer tilbøyelige til å sitere vestlige kilder enn russiske.

Men det at norske mediers dekning av konflikten var ensidig, og dermed fordreide bildet av det som foregikk i Sør-Ossetia og (resten av) Georgia, betyr ikke umiddelbart at alt det russiske medier formidlet fra området var riktig eller «sant», slik Nistad velger å formulere det. For det første så finnes det ikke noen Sannhet med stor s. Ikke i forbindelse med denne konflikten og ikke i andre forbindelser heller. Det finnes ulike versjoner av det som har foregått og vi står alle fritt til å velge hvilken av disse vi velger å sette størst litt til.

Det er for eksempel knyttet stor usikkerhet til hvor mange som døde i løpet av konflikten. Russiske medier rapporterte umiddelbart om minst 2000 døde. Etterhvert har det endelige tallet variert kraftig, men ingen av de versjonene jeg har hørt i ettertid har vært i nærheten av 2000. Den sørossetinske statsadvokaten rapporterte i midten av september, altså en måned etter at konflikten utspant seg, om over 500 bekreftede dødsfall, men mente å ha belegg for ytterligere 1100. I den samme nyhetssaken kan vi lese at den russiske statsadvokaten på det samme tidspunkt hadde bekreftet 134 sivile dødsfall.

Problemet er ikke antallet drepte. Problemet er den totale mangelen på kildekritikk i Nistads leserbrev. Han svelger russiske mediers versjon like lidenskapelig som han forkaster den vestlige. Alle Nistads poenger er som sakset fra russiske politikeres uttalelser i krigens hete. Ja, noen ganger er han til og med mer katolsk enn paven. Ikke en gang russiske parlamentarikere ville ha noe snakk om å innlemme Sør-Ossetia i Russland slik Nistad foreslår.

Det er helt legitimt å kritisere norske medier for dekningen av konflikten i Sør-Ossetia. Det er like legitimt å stille spørsmål ved Saakasjvilis politiske dømmekraft eller ved NATOs og dermed Norges støtte til hans politikk. Derimot er det helt misforstått å tro at man kan komme noe nærmere en «Sannhet» ved å bytte svart med hvitt – ved å stole blindt på den russiske versjonen. Nistad forsvarte nylig doktorgraden i russisk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo, men i denne saken oppviser han en mangel på kildekritikk som ville gitt ham stryk på en hvilken som helst grunnfagseksamen.

Reklamer
Merket med , , ,

9 tanker om “Mer katolsk enn paven

 1. GunnarB sier:

  Ett interessant innlegg! Inspirerte meg til å lete etter omtale i media om Nistad uttalelser. Fant da denne saken «Saakashvili on his way to The Hague?»

  http://www.russiatoday.com/ossetianwar/news/32756

  Hvordan kan RussiaToday melde dette? Har Nistad selv kontaktet de? Og er det ikke feil å kalle det en gruppe? For meg så virker dette som kun er ett stunt av Nistad, ikke en gjeng med aktivister slik som RT skriver.

  Hvem har så kommet fram med denne informasjonen. Hvis det kan bevises at det er Nistad, så betyr det at han lyver, og da faller hans argumenter i grus. Og er det RussianToday som har trikset med historien for at den skal hørtes enda større ut. Er jo dette nok ett bevis på at russisk presse ikke er til å stole på.

 2. Martin sier:

  Takk for linken! Jeg vet ikke helt om det er samme sak, men jeg ser også at det ligger et lengre intervju med Nistad i form av et videoklipp på denne linken:

  http://www.russiatoday.com/guests/detail/1730

  Det er jo ikke helt uvanlig at man inviterer media til slike politiske aksjoner, så det er godt mulig at Nistad har tatt kontakt med Russian Today selv. Du har rett i at deres framstilling av «en gruppe» ser ut til å stemme dårlig med Journalens sak om politianmeldelsen, hvor det kun er Nistad som opptrer. Man kan vel ikke utelukke helt at også andre har støttet ham, men i norske medier framstår han mer som initiativtaker enn kun «et medlem av en interessegruppe».

  Jeg er helt enig i at det er påfallende hvor begjærlig RT griper denne nyheten, og dessuten ganske interessant at Nistad omtaler Russland (og ikke Sør-Ossetia) som offer.

 3. […] i Tskhinvali etter georgiske troppers bombardering og innmarsj i byen i august i år. Som vi så i forrige post på denne bloggen var det raskt snakk om flere tusen, særlig i russiske medier, men dette tallet […]

 4. Jan Nederland sier:

  Hvordan kan slike personer jobbe ved Universitetet i Oslo ?

 5. Jan Nederland sier:

  Dessverre ble de baltiske land okkupert av Sovjet-Unionen. Det skulle ha vært NORGE.

 6. Jan Nederland sier:

  Hvordan ville nordmenn like det hvis 50% av folket som bor i Norge snakket russisk istedenfor norsk ? Fremmed i eget land.
  Norske røde fasister !

 7. Elena Albertsen sier:

  DET tenker ikke Bjørn Nistad på, vet du…. Det får meg til å undres virkelig over hvor all denne iveren etter å tekkes Russland kommer fra… Kan det være russiske penger, mon tro?……… :-/

 8. Elena Albertsen sier:

  Mannen er enten en dåre, eller så har han solgt seg til russiske sikkerhetstjenester (sikkerhet for hvem?..), noe som er ensbetydende…

 9. […] i norske aviser framstår først og fremst som et ledd i den kampanjen han har for «å reise et bedre bilde av Russland,» for å sitere ham selv. Jeg mener det var et stor feilgrep av redaksjonen i NRK Urix å […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: