Hvem er Aleksander Rybak?

Den lenge varslede seieren i Melodi Grand Prix satte (fjortis-) Norge på hodet, men interessen var ikke så mye mindre i Rybaks fødeland, Hviterussland. For et folk sulteforet på internasjonal anerkjennelse kom Grand Prix-seieren som et kjærkomment lyspunkt. Mens NRK nøyde seg med reportasje fra samfunnshuset på Nesodden, vartet TV-kanalen Belsat opp med en koselig hjemme-hos reportasje fra de to stolte bestemødrenes Grand Prix-vake i Vitsebsk (19:20 ut i programmet for den som ikke ønsker å oppdatere seg på gammelt nytt fra Hviterussland).

Internettsidene til Radyjo Svaboda har på sin side valgt å spørre sine lesere hvem Rybak egentlig er, hviterusser, nordmann, russer, eller sovjetmenneske. I skrivende stund er fordelingen rørende broderlig — 37% både for hviterusser og nordmann.

Samtidig fungerte Grand Prix-seieren som en interessant bakgrunn for delegasjonen av hviterussiske opposisjonspolitikere som denne uken besøker Oslo. Et konkret resultat av delegasjonens samtaler med norske myndigheter er forslaget om å la hviterussiske ungdommer, representanter for både opposisjonelle og offisielle organisasjoner, komme til Norge og møte norske ungdommer. Ja, hvorfor ikke? Den internasjonale isolasjonen er i dag en av de største hindringene for utviklingen av et velfungerende sivilt samfunn i Hviterussland, og blandingen av hviterussisk og norsk kultur har tydeligvis et stort potensiale.

Reklamer
Merket med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: