Russisk karikaturstrid

I forrige uke ble kunstkuratorene Jurij Samodurov og Andrej Jerofejev ilagt bøter på henholdsvis 200.000 og 150.000 russisk rubler (ca. 40.000 og 30.000 NOK) beskyldt for å ha spredd hat og fornærmet ortodokse russere med utstillingen «Forbudt kunst» som ble holdt i Sakharov-museet i 2006. Utstillingen bestod av eksponater som hadde blitt sensurert fra andre utstillinger, blant annet i det berømte Tretjakov-galleriet i Moskva. Det dreier seg i all hovedsak om bilder som utfordrer religiøse dogmer. Blant annet Vagrits Bakhtsjanjans bilde «Uten tittel» fra midten av 1980-tallet som forestiller korsfestelsen hvor Jesu ansikt er byttet ut med en Lenin-orden.

På et annet bilde har Mikke Mus tatt Lenins plass. Flere av bildene kan ses her.

Saken har en forhistorie som strekker seg tilbake til starten av 2000-tallet, men har også røtter tilbake til dissidentbevegelsen i den sene Sovjetunionen. Det er for eksempel ikke uten symbolsk betydningen at utstillingen fant sted i et museum tilegnet minnet etter den mest betydningsfulle sovjetiske dissidenten, nobelprisvinneren Andrej Sakharov. Det er også verdt å legge merke til at Andrej Jerofejev er bror av forfatteren Viktor Jerofejev, som gjorde seg upopulær i sovjetiske litterære kretser ved å publisere en almanakk av forbudte tekster i 1979. Viktor Jerofejev trakk selv fram brorens rettsak som en viktig symbolsak i den russiske offentligheten da han besøkte Oslo i april.

Den umiddelbare forhistorien går tilbake til en tilsvarende utstilling arrangert av Jurij Samodurov i 2002, «Forsiktig, religion!», som ble 00-tallenes største kulturskandale i Russland. Også denne utstillingen ble holdt i Sakharov-museet og stilte spørsmål ved religionens posisjon i det russiske samfunnet. Den ble for provoserende for enkelte ortodokse, som brøt seg inn i museet og vandaliserte eksponatene. Saken mot vandalene ble henlagt, men kurator Samodurov og hans kollega Ljudmila Vasilevskaja ble i 2005 dømt for med denne utstillingen å ha spredd etnisk og religiøst hat.

Denne gangen har altså de ortodokse organisasjonene «Folkelig katedral» og «Folkelig forsvar» valgt å gå rettens vei, fordi de ble fornærmet av utstillingens innhold. Her ser vi altså en parallell til karikaturstriden i Norge og Danmark. De ortodokse krevde tre års fengsel, og er skuffet over den endelige dommen. Skuffet er også Samodurov og Jerofejev, som har fått med seg kunstnere, menneskerettighetsaktivister og bloggere i kampen mot de reaksjonære ortodokse. De har også anket saken, og vurderer å ta den til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. Hele saken følger et allerede kjent modus operandi hvor konservative russere angriper kunstnere eller forfattere. Dette er, slik Samodurov tolker det, et ledd i en ideologisk kamp om hegemoniet i det russiske samfunnet. Han oppfatter at den russisk-ortodokse kirken ønsker å pådytte det russiske samfunnet ortodoksien som en ledende identitetsfaktor og at kirken søker å markere revir overalt hvor det er mulig. Samodurov ønsker å markere grensen mellom det religiøse og det sekulære i det russiske samfunnet, og å beskytte kulturfeltet fra innblanding utenfra, også fra kirken.

I lys av dette kan dommen, i den grad den uttrykker russiske myndigheters holdning, oppfattes som en manglende vilje fra russiske myndigheter til å ta standpunkt i denne ideologiske kampen. Dette er også gjennomgangstonen på russiske blogger. Juridisk er dommen et resultat av en høyst problematisk ekstremisme-lovgivning som åpner for stor grad av subjektivitet i forståelsen av hva som kan oppfattes som hatefulle ytringer. Derfor vil vi nok se flere slike saker i årene som kommer.

Reklamer
Merket med , , ,

En tanke om “Russisk karikaturstrid

  1. Russland har ikke så veldig lang trening med demokrati. Det er kanskje ikke så rart at de er litt famlende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: