Raftoprisen 2010 til Raul Vera

I kveld vil den meksikanske biskopen José Raúl Vera López motta Raftoprisen for 2010 på Den Nationale Scene i Bergen. Raúl Vera har markert seg som en oppofrende menneskerettighetsforkjemper med en særlig omsorg for de mest utsatte gruppene i samfunnet — migranter, urbefolkning, homofile og lesbiske.

Photo: Jackie Campbell

Menneskerettighetssituasjonen i Mexico er desperat. Dette er særlig knyttet til landets status som transittland på to områder: for migranter og narkotika på vei til USA. Migrantene er i denne sammenhengen en rettighetsløs gruppe som står uten beskyttelse fra meksikanske myndigheter og som utgjør lette bytter for smuglere — de såkalte coyotes. Narkotikaen er en ekstremt lukrativ forretning og kampen om kontrollen over narkotikatrafikken har ført landet inn i en regelrett krigstilstand. Etter å ha vunnet presidentvalget i Mexico i 2006 erklærte Felipe Colderon «krig mot narkotikaen» for å vinne kontroll over situasjonen. Resultatet har imidlertid blitt et kontrolløst kaos og 28000 sivile drepte på fem år.

Konsekvensene av de brutale kampene mellom ulike narkokarteller og det meksikanske militæret er ikke helt ukjent for nordmenn. I går kunne Dagbladet fortelle at mafialederen Tony Tormenta hadde blitt drept i en skuddveksling med meksikanske sikkerhetsstyrker, to dager tidligere brakte samme avis nyheten om en massegrav med 18 drepte i turistbyen Acapulco. I det norske nyhetsbildet mangler imidlertid den bakenforliggende analysen av årsakene til disse grusomhetene og den grunnleggende forståelsen av hva dette betyr for vanlige mennesker i Mexico.

Det er dette som gjør Raúl Veras arbeid så viktig. Han kombinerer arbeidet med å beskytte de mest utsatte gruppene i det meksikanske samfunnet — for tida er det særlig migranter på vei fra andre land i Latin-Amerika via Mexico til USA — med en innsiktsfull analyse av årsakene til konflikten og en kompromissløs kritikk mot navngitte myndighetspersoner. Og han bruker sin posisjon som biskop til å nå ut med sitt budskap.

Raúl Vera understreker at den bakenforliggende strukturelle årsaken til situasjonen er sosial ulikhet og fattigdom. Nesten halvparten av Mexicos befolkningen lever under fattigdomsgrensa, og situasjonen er ikke bedre i de latinamerikanske nabolandene. Menneskene som lever i denne fattigdommen er lette ofre for narkokartellenes rekrutteringspolitikk, eller for deres brutale kidnappinger. Årlig blir titusenvis av migranter kidnappet i Mexico. Voldtekter av kvinnelige migranter er ikke bare vanlig, det er en absolutt regel. En sosiologisk undersøkelse i Arizona nylig (referert av William Simmons under fredagens Raftosymposium) viste at alle de spurte kvinnelige migrantene som hadde tatt seg gjennom Mexico til USA hadde blitt voldtatt på veien.

Biskop Veras budskap er at disse overgrepene skjer med meksikanske myndigheters viten og vilje. Ofte er politimenn og migrasjonsmyndigheter innblandet. For å få en slutt på situasjonen må alle de som står bak ugjerningene bringes for retten. På kort sikt jobber biskop Vera med å få på plass et juridisk dokument som kan gi migrantene beskyttelse på sin vei gjennom Mexico, per i dag er de i realiteten rettsløse. På lenger sikt er han opptatt av å endre de sosiale og økonomiske strukturene som skaper fattigdommen, og i neste omgang migrasjonen. Dette gjelder både internt i Mexico og globalt. Dermed kan vi i Norge ikke si oss fornøyd med å ha gitt ham Raftoprisen, men må inkludere arbeidet med å redusere globale sosiale og økonomiske ulikheter i vårt videre arbeid for menneskerettigheter.

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: