Snakk høyere Erna, vi hører ikke hva du sier!

Under dagens protestarrangement «Ingen fest uten frihet» på Torgallmenningen i Bergen holdt jeg denne appellen på vegne av Raftostiftelsen:

Vinter-OL skal være en folkefest, men når idrettsverdens største arrangement går av stabelen i Sotsji om én uke er det ikke alle som får være med på festen. I et intervju med BBC i går sa byens borgermester Anatolij Pakhomov at det ikke finnes homofile i byen og at de ikke er velkomne der.

Det er derimot ingen tvil om at OL er en kjempestor fest for Russlands president Vladimir Putin. I likhet med statsledere i de andre såkalte BRIK-landene Kina og Brasil bruker han OL til å markere landet som en internasjonal stormakt. Og i den anledning spares det ikke på noe. Vinter-OL i Sotsji blir det desidert dyreste OL-arrangementet noen sinne.

Problemet er bare at i Putins Russland har menneskerettighetssituasjonen blitt dramatisk verre de siste årene — og spesielt etter at Putin ble innsatt til sin tredje periode i 2012. Dette gjelder særlig en rekke lover som har begrenset russernes grunnleggende rettigheter.

  • For det første, den såkalte fremmed agent-loven som i realiteten stempler frivillige organisasjoner som mottar økonomisk støtte utenfra som spioner.
  • For det andre har bøtene for å delta i ulovlige demonstrasjoner blitt 60 ganger høyere etter at Putin kom til makta.
  • For det tredje har loven om høyforræderi blitt endret slik at det ble kriminelt å snakke kritisk om russiske forhold til utlendinger.

Alt dette kommer i tillegg til den notoriske Anti-propaganda-loven som gjør det ulovlig å informere russiske ungdommer om homofili. Det paradoksale og tragiske med denne loven er at den blir framlagt som et forsvar for landets unge, men i realiteten representerer den et enormt helseproblem for de tusenvis av unge homofile russere som blir nektet tilgang til informasjon om sin egen situasjon.

I tillegg ser vi at domstolene og fengslene brukes systematisk til å stilne regimets kritikere. Vel har Mikhail Khodorkovskij og Pussy Riot blitt løslatt, men det skjuler ikke det faktum at rettssakene mot dem var farser. Og hva vil skje med de siktede demonstrantene i den såkalte Bolotnaja-saken når søkelyset flytter seg bort fra Russland etter OL?

Statsminister Erna Solberg har valgt å reise til OL, til tross for kritikk fra flere som mener at menneskerettighetssituasjonen i landet er så alvorlig at hun burde ha holdt seg hjemme. Hun forsikrer

om at hun skal bruke de anledningene som byr seg til å diskutere menneskerettighetssituasjonen med representanter for landets myndigheter. Problemet er bare at slike møter foregår bak lukkede dører. Hverken den norske eller russiske offentligheten får vite hva som har blitt sagt. Det er også påfallende at statsministeren har vært flinkere til å forsvare sin rett til å dra, enn til å kritisere Russlands myndigheter.

Jeg vil derfor oppfordre statsministeren til å ta med seg samtalene om menneskerettighetssituasjonen i Russland ut av de diplomatiske bakrommene og inn på pressekonferansene og andre arenaer hvor hun har en sjanse til å bli hørt av vanlige russere.

Homofile russiske ungdommer må få vite at vi bryr oss om dem!

Erna, da du ble statsminister lovet du å fremme menneskerettigheter, også utenfor Norges grenser. Dette er en gylden anledning til å vise at du mener alvor.

Men da må du snakke tydeligere Erna, slik at russerne forstår at du er kritisk til fremmed agent-loven og den vilkårlige bruken av rettsapparatet for å stilne regimekritikk.

Du må snakke høyere, Erna, slik at også vanlige russere får med seg at Putins behandling av landets homofile er uakseptabel.

Reklamer
Merket med , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: