Løslat al-Khawaja!

Det har nå gått to uker siden Maryam al-Khawaja ble arrestert ved ankomst hjemlandet Bahrain. Hennes far, Abdulhadi al-Kawaja har sittet fengslet siden 2011. Begge er tidligere ledere av Bahrain Center for Human Rights (BCHR), fjorårets Raftoprismottaker. Det er stor grunn til uro for Abdulhadis helse og til å fordømme den brutale måten myndighetene i Bahrain behandler landets menneskerettighetsforkjempere på.

Jeg deler derfor den talen jeg holdt til Maryam da hun mottok Raftoprisen på vegne av BCHR på Den Nationale Scene i Bergen i fjor, for å minne om verdien av det arbeidet hun, hennes far og alle de andre i BCHR har gjort.

Photo by: Fatima Isa/BCHR

Photo by: Fatima Isa/BCHR

Prisutdelingsseremoni på Den Nationale Scene i Bergen, Søndag 3. november 2013

Tale ved leder for Raftostiftelsens priskomite, Martin Paulsen

Ærede prismottakere, mine damer og herrer — kjære venner av Raftostiftelsen!

«Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.

Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i menneskerettighetserklæringa, uten forskjell av noen art, for eksempel på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold.»

Disse ordene er hentet fra de to første artiklene i Verdenserklæringa om Menneskerettigheter og var til inspirasjon for opprettelsen av Bahrain Center for Human Rights, mottaker av Raftoprisen 2013. Deres visjon er et framgangsrikt demokratisk samfunn, fritt for diskriminering og menneskerettighetsbrudd.

Det er særlig tre grunner til at Raftostiftelsen ønsker å berømme BCHR og det arbeidet senterets medarbeidere har utrettet i løpet av de elleve årene som har gått siden det ble opprettet i juli 2002: De har jobbet målrettet for rettighetene til både Bahrains statsborgere og de mange arbeidsmigrantene i landet, de har promotert ikke-vold i protestene mot det sittende regimet og de har tatt i bruk digitale medier for å spre sitt budskap på en svært effektiv måte. Alt dette med fare for å bli arrestert, torturert eller til og med drept av Bahrains sikkerhetsstyrker.

På samme måte som i mange av nabolandene på den arabiske halvøya, spiller arbeidsmigranter en helt avgjørende rolle for Bahrains økonomi. Landet har mer enn 450 000 arbeidsmigranter, noe som utgjør nesten 80% av landets samlede arbeidsstyrke. De er med på å bygge opp landets rikdom, men nyter ikke de samme privilegier som landets statsborgere. BCHR har særlig fokusert på kvinnelige arbeidsmigranters dobbelt utsatte posisjon — som kvinner og migranter — og publisert flere rapporter om emnet. Migrantkvinner jobber ofte som hushjelper. I motsetning til andre arbeidsmigranter er ikke disse omfattet av landets arbeidslovgivning, noe som gjør dem spesielt utsatt for menneskehandel.

Gjennom arbeidet for kvinnelige arbeidsmigranter har BCHR vist viktigheten av Menneskerettighetserklæringas presisering om at «enhver har krav på alle rettigheter uten forskjell av noen art». Ved å kjempe for at menneskerettighetene skal gjelde ikke bare for dem selv, men også for andre, enda mer utsatte grupper i det bahrainske samfunnet, framstår de som et eksempel til etterfølgelse for andre menneskerettighetsaktivister.

Da det arabiske opprøret brøt ut i februar 2011, førte det raskt til økte spenninger i Bahrain. Mens 2/3 av landets statsborgere er shia-muslimer, er den regjerende al-Khalifa-familien sunni. Den støtter seg på en «splitt-og-hersk» taktikk og spiller på sunni-befolkningens frykt for et shia-styre. Da protestene startet var det nettopp al-Khalifa familiens splittende politikk som var et av hovedankepunktene; et mye brukt slagord var: «Verken sunni eller shia, kun bahrainsk». I sine taler, intervjuer og på sosiale medier har både senterets nå fengslede leder Nabeel Rajab og fungerende leder Maryam al-Khawaja særlig lagt vekt på at motstanden mot regimet i Bahrain skal være en fredelig kamp for fundamentale menneskerettigheter; ikke en sekterisk konflikt.

Dette har imidlertid ikke beskyttet dem fra myndighetenes undertrykkelse, og vår respekt for BCHRs arbeid blir bare enda større når vi tenker på den risikoen og de personlige omkostningene arbeidet for grunnleggende menneskerettigheter har hatt og har for dem. Fengsling og tortur er utbredt og BCHR har dokumentert 89 drepte i protestbølgen som startet i 2011. Per i dag sitter både Rajab og flere andre av senterets medarbeidere i fengsel. Dette inkluderer også faren og søsteren til Maryam al-Khawaja, som er med oss i dag. Selv blir hun nektet innreise i hjemlandet.

I denne situasjonen har det vært avgjørende å finne nye arbeidsmetoder. Både Rajab og al-Khawaja har vært svært aktive på Twitter. Al-Khawaja har i dag over 90 000 følgere og hennes Twitter-konto fungerer dermed som en egen nyhetskanal om menneskerettighetssituasjonen i hjemlandet. Hun mottar rapporter fra folk på bakken og videreformidler dem fortløpende til sine følgere. Hun driver e-postlister, skriver en jevn strøm av presserapporter for internasjonale organisasjoner og holder presentasjoner om situasjonen i Bahrain og Gulfen i ulike fora. Hennes virksomhet bidrar til å belyse situasjonen i Bahrain internasjonalt. På den måten representerer hun en ny type menneskerettighetsaktivister i et politisk regime der andre former for protest har blitt umulig.

Ved å gi årets Raftopris til Bahrain Center for Human Rights ønsker vi å berømme det arbeidet senteret har gjort, vi ønsker å løfte fram et arbeid som kan være til inspirasjon for andre menneskerettighetsorganisasjoner verden over og vi ønsker å løfte menneskerettighetssituasjonen i Bahrain høyere på den norske og internasjonale agendaen.

Maryam al-Khawaja du er her, på vegne av Bahrain Center for Human Rights, for å motta vår anerkjennelse for det imponerende arbeid senteret og dets medarbeidere har utrettet. Jeg ber deg komme opp på podiet for å ta i mot professor Thorolf Raftos minnepris for 2013.

Reklamer
Merket med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: