Verdt å lese — det pinliges tidsalder

Ivan Kalashnikov, Enter the arena: inside the korobka, the heart of Russian football, Calvert Journal, 7. juli, 2014.

Lenge før ordet ballbinge dukket opp på norske lokalpolitikeres lepper var korobka et fenomen i russisk fotball. I mangelen på vanlige fotballbaner eller parker å spille i, inntok de russiske ungdommene disse bingene som opprinnelig hadde blitt laget for å spille ishockey i. Et fascinerende innblikk i den russiske løkke-kulturen.

Elif Batuman, The awkward age, The New Yorker, 9. september 2014.

Det engelske awkward kan oversettes til norsk som klossete, usikker, ubekvem, pinlig eller en rekke andre ord i samme register. Begrepet «the awkward age» betegner gjerne problemalderen ved inngangen til tenårene. Batuman beskriver hvordan ordet kan sies å betegne den epoken i amerikanernes liv som avløste ironiens tidsalder på 1990-tallet. Awkwardness, sier Batuman, er når man innser at den stillingen man har tatt er feil. I perioden etter ironien — som handlet om ikke å ta stilling – ble det klart at man måtte ta stilling, problemet var at man samtidig var klar over hvor vanskelig det var å innta den riktige stillingen i en kompleks verden.

Ewen Callaway, Life outside the lab: the ones who got awayNature, 3. september 2014.

Hvorfor forsvinner noen av de mest talentfulle unge forskerne ut av akademia? Nature har intervjuet et knippe svært dyktige unge forskere som like gjerne kunne ha blitt suksessrike professorer i sine fag, men som valgte annerledes. Artikkelen gir ikke minst et interessant innblikk i hva det koster av oppofrelse å lykkes i akademia.

Bonusspor:

David Foster Wallace, The string theory, Esquire, 1. juli 1996.

Et gammelt essay, men noe av det vakreste jeg har lest på lenge. Foster Wallace gir en innføring i tennisspillets skjønnhet på en måte som er mulig kun for noen som behersker både spillet og språket til (noe nær) perfeksjon. Heldigvis for oss ble han forfatter.

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: