Verdt å lese – et forsvar for språkmangfoldet

Ross Perlin, Radical Linguistics in an Age of Extinction, Dissent Magazine, Summer 2014.

De stadige oppfordringene om å redde verdens truede språk har ofte noe desperat og litt virkelighetsfjernt over seg. Det er som om lingvistene ikke tar innover seg at verden er i stadig utvikling. Dette er likevel det beste forsvaret for de utdøende språkene jeg har lest, ikke minst fordi forfatteren viser hvordan disse språkene representerer egne verdisystemer som kan representere et alternativ til den utviklinga verden har tatt.

Boris Dubin, Underneath Putin’s ratings, Eurozine/New Eastern Europe, August 2014.

Boris Dubin har vært en av Russlands ledende sosiologer og intellektuelle de siste tiårene. Hans bortgang 21. august i år er et stort tap for alle dem som ønsker å forstå de grunnleggende utviklingprosessene det russiske samfunnet gjennomgår. I denne artikkelen, som ble den siste han skrev før sin død, viser han hvor viktig presidentens popularitet er for den politiske ledelsen i Russland. Den store oppslutninga om Putin er først og fremst et uttrykk for at folket har akseptert at det ikke finnes noen alternativer til den sittende presidenten.

Frances Stonor Saunder, The Writer and the ValetLondon Review of Books, 25. september 2014.

Den fascinerende historien om publiseringa av Boris Pasternaks Dr Zjivago, med et fokus på Isaiah Berlins rolle i det hele. Saunders tekst gir også et godt innblikk i de enorme (tidvis dødelige) utfordringene mange russiske forfattere stod overfor i sovjetperioden.

Reklamer
Merket med , ,

En tanke om “Verdt å lese – et forsvar for språkmangfoldet

  1. Torgeir sier:

    Dubins analyse lyder både logisk og emosjonelt riktig (sett med «russiske» briller) og urovekkende (sett med vestlige). Igjen viser dette at Putin har tatt Vesten på sengen. Vestlige politikere og investorer regnet med grei skuring fra og med Jeltsin og framover. Men nei, den russiske særheten slo inn for fullt, den russiske annerledesheten. Enhver som kjenner den minste til russiske historie bør ikke være så veldig overrasket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: