Verdt å lese — Eritreas tragedie

Selam Kidane, Eritrea, a generation in flight, openDemocracy, 16. oktober 2013

I dag er det akkurat ett år siden den fryktelige båttragedien ved Lampedusa i Italia, hvor minst 360 afrikanske flyktninger mistet livet i det båten de krysset Middelhavet med sank. De fleste av de som omkom var fra Eritrea, men mens vi hører mye om bakgrunnen for flyktningestrømmen fra Syria, er det lite oppmerksomhet rundt den tragedien som får tusenvis av unge eritreere til å forlate landet hver måned. Det til tross for at Norge i år har mottatt mer enn dobbelt så mange asylsøkere fra Eritrea som fra noe annet land. I artikkelen forteller Kidane om et lukket diktatur hvor alle voksne borgere må tjene i militæret for en ubestemt tid.

En av dem som prøver å gjøre noe med det er Meron Estefanos en svensk-eritreisk journalist som besøkte Bergen og BIFF med den dokumentaren Sound of Torture tidligere denne uka. Jeg hadde gleden av å treffe Estefanos, som kunne fortelle at norske skoleungdommer lot seg sjokkere av den sterke filmen på filmfestivalens skolevisninger. Filmen forteller en annen grusom historie knyttet til flyktningestrømmen fra Eritrea — om alle de tusner av flyktninger som blir kidnappet og torturert i Sinai-ørkenen, av lokale beduiner som krever løsepenger fra familiene for at gislene skal løslates.

Meron Estefanos i dokumentarfilmen Sound of Torture.

Meron Estefanos i dokumentarfilmen Sound of Torture.

Tom Whipple, The weight is almost over, Intelligent life, September/October 2014

En annen film som gjør suksess på Bergens kinoer denne uka er Bent Hamers 1001 gram, hvor Ane Dahl Torp deltar på et seminar om det internasjonale standardkiloet i Paris. I dette essayet forteller Tom Whipple om standardkiloets problemer og spør om det ikke er på tide å bytte ut den 125 år gamle klumpen av platinum-iridium med et abstrakt begrep som kan holde måleenheten konstant over tid.

Rakel M. Sivertsen, Danna uutdanna, Syn og segn, 3-2014.

En av dagens snakkiser i sosiale medier var nyheten om at stadig flere nordmenn tar en andre mastergrad. Rakel M. Sivertsen viser at det finnes en alternativ tilnærming, men at de sosiale omkostningene for den som velger bort høyere utdanning tidvis er store. Du må, skriver Sivertsen, faktisk ha ganske stor selvtillit for å velge bort utdanning og karriere.

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: