Verdt å lese — Rafto spesial

Denne helgen deles Raftoprisen 2014 ut til den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Agora. I tillegg til å dele ut selve prisen ønsker Raftostiftelsen å følge opp situasjonen til tidligere Raftoprismottakere. Det kan derfor være på sin plass å presentere noen tekster som gir et innblikk i situasjonen til de tre siste års prismottakere i dag.

Jane Kinninmont, «Bahrain: Civil Society and Political Imagination«, Chathamhouse.org, 27. oktober 2014.

Situasjonen for fjorårets prismottakere, Bahrain Center for Human Rights, har vært svært vanskelig den siste tida. Mange av senterets mest sentrale medarbeider har gått inn og ut av fengsel. Dette gjelder ikke minst Nabil Rajab, som har blitt fengslet for ting han har skrevet på Twitter. I denne rapporten viser Chatham house at den politiske krisen som startet i Bahrain som et resultat av den arabiske våren i 2011 fortsetter og at det er en fare for at den kan lede til større konfrontasjoner og bli mer voldelig.

Nnimmo Bassey, Million Belay and Mariam Mayet, Genetically modified food promoters promte poverty and dependency in Africa, Sahara reporters, 25. juli 2014.

Chatham house spiller en langt mindre positiv rolle i denne artikkelen fra prismottakeren for 2012, Nnimmo Bassey og hans to kollegaer. Den britiske tenketanken blir anklaget for å tale bioteknologi-bransjens sak, ved å ignorere de vidtrekkende protestene genmanipulert mat har blitt møtt med i store deler av verden. Besettelsen med genmanipulert mat, skriver Bassey & Co, undergraver arbeidet med å finne lokale løsninger.

Sarah Morrison, Mugisha: Homophobia is not African. It’s imported, The Independent, 9. februar 2014.

I denne artikkelen fra februar viser Frank Mugisha som leder SMUG, Raftoprismottaker i 2014, at det er en sammenheng mellom det arbeidet hans organisasjon står for og det arbeidet årets prismottaker, Agora, driver for seksuelle minoriteter i Russland. Det viser seg at både Russland og Uganda har hatt besøk av Scott Lively, en evangelisk misjonær fra Massachusetts som reist rundt i ulike deler av verden for å undergrave seksuelle minoriteters rettigheter. I 2006 skrev han et åpent brev publisetrt i Russland der han argumenterte for at landet burde kriminalisere det å promotere seksuelle minoriteters rettigheter, I Uganda utgjorde han det Mugisha kaller en «atombombe» mot homorettsaktivismen i landet.

Reklamer
Merket med , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: