Verdt å lese — østeuropeisk barndom anno 2014

Dina Roll-Hansen, Kampen om barndommen, Periskop, 19. november.

Dina Roll-Hansen jobber i NORLA og er en av de i Norge som har aller best kjennskap til russisk samtidslitteratur og bokmarked. I denne artikkelen viser hun hvordan ulike oppfatninger om barnelitteraturen står mot hverandre i det postsovjetiske Russland, og hvor omfattende konsekvenser de politiske endringene i Putins tredje presidentperiode har fått for barne- og ungdomslitteraturen. Jeg er nok ikke helt enig i betegnelsen av dagens Russland som en totalitær stat, men artikkelen viser at Russland har blitt en veldig verdikonservativ autoritær stat. Midt oppe i denne elendigheten så er jeg glad for at Daria Wilkes Narrelua blir trukket fram, den var en fryd å lese.

Omslagsbilde fra Narrelua (Sjutovskoj kolpak) av Daria Wilke. Bilde fra samokatbook.ru.

Omslagsbilde fra Narrelua (Sjutovskoj kolpak) av Daria Wilke. Bilde fra samokatbook.ru.

Alexander Tymczuk, Ukrainske barn er krigens ofre, Maidan.no, 6. november

Maidan.no er et relativt nyoppstartet nettsted for nyheter og analyser om situasjonen i Ukraina. Alexander Tymczuk har allerede rukket å levere flere gode bidrag. Denne gjennomdokumenterte teksten om barns situasjon i Ukraina viser en side av den pågående konflikten som bare i svært liten grad har kommet fram i norske medier. Artikkelen er spesielt interessant fordi den viser ikke bare hvordan krigen rammer barna, den tar også for seg de ulike måtene barna involverer seg i og involveres i den pågående konflikten — ofte på måter de burde ha blitt spart for.

Hugh Williamson, Fears for Uzbekistans political prisoners as rights group gets rare access, Guardian, 19. november.

Usbekistan har vært uvanlig langt fram i den norske mediebevisstheten den siste uka, etter Klassekampens avsløringer om korrupsjon i et av Telenors datterselskaper som opererer i landet. Korrupsjon er imidlertid bare et av de store problemene landets befolkning sliter med. I denne reportasjen gir Hugh WIlliamson fra Human Rights Watch et innblikk i de mange alvorlige menneskerettighetsbruddene landets myndigheter står bak og de brutale overgrepene landets menneskerettighetsforkjempere blir utsatt for. Det fortjener også noen spaltemeter i norske aviser.

Reklamer
Merket med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: